Nasıl bir Aralık

Bu sorunun cevabı Kasım ayının son 5 işlem güne sığdı gibi gözükmekte.

Tam covid-19 etkisinden çıkıyoruz, ekonomiler açık, veriler güçlü, parasal genişlemenin sonuna  geliyoruz, Fed ve BoE parasal gevşemeyi azaltıyorlar, ECB’de enflasyonda tepe göründü, PMI verileri ilk defa her yerde beklentilerin üzerinde  geliyor, 2022 planlarını Aralık ayında net görürüz diyorduk ki Omicron varyantı çıktı ve her şey yine belirsizliğe döndü. Oysa ki yenilenen ve yaygın karantinalar olmadığı sürece, V şeklindeki toparlanma bozulmadan, özellikle ABD’de Kazanç tahminlerinde gerileme olmadığı sürece pozitif kalmaya devam etmeyi bekliyorduk.

Petrolün çöküşü, hisse senedi piyasalarının düşüşü ve altının ılımlı yükselişinin yanı sıra, bu riskten kaçışın en büyük etkisi tahvil faizlerinde görüldü, 10 yıllık ABD tahvil getirileri %1,63’ten %1,50’lere gerilerken, Endüstriyel metaller ise, arzın sıkışıklığına ilişkin endişelerin fiyatları yükseltmesiyle yükseliş trendine devam etti.

Şimdi Aralık ayında FED’in 2022 planında piyasaların beklediği gibi haziran ayından itibaren 2 faiz artışı fiyatlaması, ECB’nin PMI verileri ve enflasyonda tepe görüldü açıklamasıyla yol planının ne olacağı, BoE’nin ilk faiz artırımı yapacak olan ülke olmasını beklerken, tüm bu beklentileri Omicron belirsizliğe attı. Hızlı ve etkin yayılma olursa Fed 2 faiz artışı yapamaz, hatta likidite azaltımının  hızlandırılmasında bile beklemeye geçer, ECB tam kurtulmak üzereyken Omicron belirsizliği uzun vadeli İtalya ve Yunanistan tahvillerinin spreadlerinin açılmasına neden oldu ki bu da yatırımcıların destek olmadan tam toparlanma olmayacak fiyatlamasıydı. Yine de 1/2 haftalık dalgalanma sonrasında hem FED hem ECB hem de BoE tarafından belirsizlik öncesi fiyatlamaların devam etmesini beklemekteyiz.

Borsa İstanbul tarafında ise TL’de zayıflama Borsanın itici gücü olmaya devam ediyor. Yatırımcıların reel varlık olarak gördükleri Borsa’da; hem genele yayılan, hem de halka arzlara yoğun ilginin devam ettiğini görmekteyiz. Yabancı yatırımcılarında son 3 aydaki alımlarıda -döviz kurundaki değerlenme değerlemeleri ve fiyatları daha da ucuz hale getirdi – yükseliş trendinin devam etmesi açısından en önemli gösterge. Düzeltme hareketlerinin  kısmı ve sektörel gelişmelere dayalı olmasını beklemekteyiz. Zaten petrokimya, Teknoloji, Savunma sanayii, Demir çelik ve otomotiv sektörleri güçlü konumdalar, Omicron etkisinin zayıflaması ile buna havacılık sektörünün de eşlik etmesini, kurda bir dengelenme bandı yakalandığı takdirde ise Bankacılık sektöründe süregelen faiz indirimlerinin spred ve marjlara olumlu yansımasının fiyatlara da yansımasını bekleyerek yılı 2000 puan seviyelerinde kapanmasını bekleyebiliriz.

Pozitif olun