Trump’la değişen oyun planı
Wall Street bir kez daha bir dizi rekor seviyeye ulaştı. Son veriler ABD enflasyonunun azaldığını doğruluyor, bu da Eylül ayında ilk faiz indirimine yol açmalı. Piyasalar artık şirket kazançlarıyla uyumlu hareket edecek ve bu yaz döneminde oynaklık yüksek kalabilir, bunu Cuma görülen ABD teknoloji hisselerindeki kar satışları kanıtlıyor. Haziran ayında beklentilerin altında gelen son ABD enflasyon rakamları sürpriz olmadı. En doğal tepki tahvil getirilerindeki düşüş oldu. ABD 10 yıllıkları seans sırasında %4,16’ya ulaştı ve önümüzdeki haftalarda %4,06/00’a doğru düşüşünü sürdürmeli. Sürpriz hisse senedi endekslerinden geldi: Teknoloji hisseleri, özellikle yapay zeka ve yarı iletkenlerle bağlantılı olanlar, keskin düşüşler yaşarken, küçük ve orta ölçekli şirketler yükseldi. Yatırımcılar şimdi Eylül ayında ilk faiz indirimi olasılığını %90’ın üzerinde tahmin ediyor. Yılsonuna kadar iki tane daha gelebilir ve bu da ABD KOBİ’lerine biraz rahatlama getirebilir.
Ve Wall Street, başarısız suikast girişiminin ardından Donald Trump’ın ikinci kez başkan olabileceğine dair beklentilerin artması ve daha gevşek bir düzenleyici ortam umutlarının artmasıyla Cuma günkü yükselişini sürdürerek dünü yükselişle kapadı. Trump’ın başkanlığı muhtemelen daha şahin bir ticaret politikası, vergi kesintilerinin uzatılması ve iklim değişikliğinden kripto paralara kadar birçok alanda düzenlemenin kaldırılmasıyla sonuçlanacaktır. ABD Merkez Bankası Fed’in en erken eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimalinin artması da risk iştahını besledi.
ABD başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin, kendisini kripto paranın şampiyonu olarak tanıtan eski başkanın yaklaşan seçimleri kazanma olasılığını artırmasının ardından Bitcoin, %8,6 artışla 62.508 dolara çıktı ve yılbaşından bu yana kazancını %47’ye, Ether de %6,8 artışla 3.322 dolara çıktı. Trump önerdiği kripto politikası hakkında ayrıntı vermedi. Trump 27 Temmuz’da Nashville, Tennessee’de düzenlenecek Bitcoin 2024 konferansında konuşma yapacak.
Trump politikalarının hükümet borcunu artıracağı ve enflasyonu körükleyeceği beklentileri üzerine uzun vadeli ABD tahvil getirileri yükseltecektir. Ve Trump’ın, Biden yönetiminin imza attığı iklim politikalarının çoğunu tersine çevireceğini söylemesinin ardından temiz enerji hisseleri düşüş yaşadı ve yaşamaya devam edecektir.
Trump’ın ikinci başkanlığı genel anlamda genişlemeci ekonomik teşvik, daha düşük gelir vergileri, daha az düzenleme ve artırılmış gümrük vergileri anlamına gelecektir.
Çin piyasaları, ülkedeki şaşırtıcı derecede zayıf ekonomik verilere karışık tepki gösterdi, ikinci çeyrek GSYİH büyümesi, hem ekonomistlerin öngördüğü hem de Pekin’in hedeflediği %5’in çok altında, %4,7’ye kadar düştü. Haziran ayında sanayi verileri beklentilerin biraz üzerinde seyretse de perakende satışları da beklentilerin altında kaldı. Belki de en endişe verici olanı, yeni konut fiyatlarının Mayıs ayında 11. ay üst üste düşmesi ve %3,9’luk yıllık düşüşün dokuz yılın en dik düşüşü olmasıyla devam eden konut fiyatlarındaki düşüştür. Bu arada, emlak yatırımı 2024’ün ilk yarısında bir yıl öncesine göre %10,1 ve kat alanına göre konut satışları da %19 düştü. Çin’in iktidardaki Komünist Partisi bu hafta ‘üçüncü plenumunu’ başlatıyor. Reformlar gündemin başında yer alıyor ve yoğun bir öncelik listesi arasında, Pekin’den gelen geliri nakit sıkıntısı çeken bölgesel hükümetlere yönlendirmeye çalışmak için mali sistemde son üç on yılın en önemli revizyonunu içerebilir.
Petrol fiyatları, özellikle ABD enflasyonundaki yavaşlama ve OPEC tarafından yayınlanan çok iyimser tahminler olmak üzere olumlu küresel verilere rağmen nefesleniyor. OPEC, bu yıl günlük 2,25 milyon varil (mbpd) ve 2025’te günlük 1,85 mbpd talep büyümesi öngörüyor. Bu rakamlar, 2024’te günlük 960.000 varil ve 2025’te günlük 1 mbpd büyüme öngören Uluslararası Enerji Ajansı’nın rakamlarından çok daha iyimser. Sonuç olarak; Petrol fiyatları dün, önde gelen ithalatçı Çin’deki talebe ilişkin endişelerin, ABD’deki destekleyici ekonomik haberler, OPEC+ arz kısıtlaması ve Orta Doğu’da devam eden gerginlikleri dengelemesiyle geriledi. Son ticaret verileri karışık, Çin petrol ithalatı yıllık bazda yaklaşık %10 daraldı. Fiyat cephesinde Brent yaklaşık 86 dolar, WTI ise yaklaşık 82,40 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Veri cephesinde; Salı günü Avrupa CVS ticaret dengesini ve ABD perakende satışlarını, Çarşamba günü; Haziran ayına ait ABD GM endüstriyel üretim rakamlarını ve Avrupa TÜFE’sini, Perşembe günü ECB yeniden finansman oranını ve Cuma günü Haziran ayına ait Alman ÜFE’sini bekliyoruz. Yurtiçinde ise 19 Temmuz’da Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin yapacağı değerlendirme ana başlık. Beklentimiz, Türkiye’nin “B3” olan kredi notunun iki kademe birden artırımı yönünde. Fitch ve S&P Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe, Moody’s’ ise yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında değerlendiriyor.