40 Yılın en hızlı yükselişi ama rahatlar

Merakla beklenen ABD TÜFE verisi dün açıklandı. Aylık ABD enflasyon rakamları tahminin çok küçük bir kısmı üzerindeydi ve yıllık TÜFE’deki artış %7 ile Haziran 1982’den bu yana görülen en büyük artış oldu  .

40 yılın en hızlı yükselişini gösteren verilerin zaten şahin olan FED’in faiz oranlarını değiştirecek kadar endişe verici görülmemesinin ardından, dolar yeni dip seviyeleri gördü ve kilit destek seviyelerinin altında kaldı. Euro karşısında %0,6 düşerek Kasım ortasından bu yana en düşük seviyesi olan 1,1453$’a geriledi. 07.13 itibariyle’de 1,1443$ seviyesinden görmekte.

ABD tarafı rahat çünkü Yatırımcılar, gerçekte gördüğümüzden daha da yüksek  bir enflasyona hazırlanıyorlardı. Rakam ne kadar kötü ve ekonomideki enflasyonist baskı ne kadar fazla olursa olsun, bunda biraz rahatlama oldu.Piyasalar zaten FED’den bu yıl 3 faiz artışını ve bilanço küçültmesini fiyatlıyordu.2022’de 3 faiz artışı fiyatlandığından da bazı dolar uzun pozisyonlarda satış başladı.

Önümüzdeki süreçte de % 6,7 veya% 7,3’lük seviyelerin görülmesi bu yıl Fed’in yörüngesini değiştirmesini / daha agresif olması beklenmiyor. Doğal olarak da beklentileri karşılayan veri ve Tahvil piyasası getirilerinin düşük olması, risk iştahının artmasına ve ABD hisse senedi endekslerinin yükselişine destek verdi.

Enflasyon konusundan bir destek de IMF’den geldi. Uluslararası Para Fonu Başkanı Georgieva yaptığı açıklamada, ABD’de enflasyonun bu yılın ikinci çeyreğinde düşmesinin beklendiğini, tedarik zinciri kısıtlamalarıyla uğraşıldığını ve bu konuda bir miktar ilerleme kaydedildiğine dair umut verici işaretler gördüğünü açıkladı. Bu açıklamanın arkasındaki etmenler biri ise ; ABD ISM imalat verisinin , belirgin şekilde daha düşük fiyatlar ödenerek beklentileri aşması  ve bu da fiyat baskısının hafiflediğini göstermesiydi. Çip bellek fiyatlarının yanı sıra konteyner ve hava taşımacılığı fiyatlarındaki yıllık değişiklikler de zirveye ulaştı ve bunun üzerine ISM imalat teslimat süreleri de tedarik kesintilerinin hafiflediğine işaret etmişti.

Bugünün gündemine baktığımızda ise; TÜİK tarafından Kasım ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri yurtiçindeki gündem maddeleri. Sanayi Üretimi Ekim ayında yıllık %8,5  aylık ise %0,6 artış göstermişti. Foreks anketine göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini %8,2 seviyesinde oluştuğunu görmekteyiz. ABD tarafında ise %0,5 artış kaydetmesi beklenen  Aralık ayı üretici enflasyonunu takip edeceğiz.

Pozitif Kalın