Çin’de tarihdeki en büyük faiz indirim döngüsü başlıyor
Ve Çin, zor durumdaki emlak piyasasını ve genel olarak ekonomiyi desteklemek için, referans faiz oranının uygulamaya konulduğu 2019 yılından bu yana, en büyük faiz indirimini yaparak Beş yıllık kredi faiz oranını (LPR) 25 baz düşürdü. Çin, beş yıllık LPR’yi en son Haziran 2023’te 10 baz puan düşürmüştü.
Beş yıllık kredi faiz oranı (LPR) önceki %4,20’den 25 baz puan düşürülerek %3,95’e düşürülürken, bir yıllık LPR değişmeden %3,45’te kaldı. Çin’deki yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu bir yıllık LPR’ye dayalıdır; beş yıllık faiz ise ipoteklerin fiyatlandırılmasını etkilemektedir. Kesinti ipotek maliyetlerini düşürerek emlak sektörünü doğrudan etkileyecek. Şimdi piyasalar bu adımın; kredi verenlere, konut projelerine ve geliştiricilere daha fazla nakit enjeksiyonu ile takip edilip edilmeyeceğini görmeyi bekliyor. Çinliler bu adıma “tarihteki en büyük faiz indirimi döngüsü başladı” diyorlar.
Asya borsaları, Çin’de beklenenden yüksek faiz indiriminin bile daha büyük teşvik tedbirlerinin eksikliğinden bıkmış yatırımcıları heyecanlandırmada başarısız olması ile (Piyasalar hala özellikle tüketimi hedef alan daha fazla mali destek önlemi arayışında) gerileme devam etti. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,1, Şanghay Bileşik %0,7, CSI300 % 0,6 Güney Kore hisseleri %1 düştü. S&P 500 vadelileri de % 0,2 gerilemiş durumda.
Çin dışındaki küresel piyasalar, üretici ve tüketici fiyatlarına ilişkin güçlü veriler sonrasında, ABD’deki faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin keskin bir şekilde azaltmasıyla sakinleşme çabasında. Piyasalar 2024 yılına Fed’den altı kesinti bekleyerek başladı ve şimdi sadece üç kesintiyi fiyatlamaya çalışıyor.
Pazartesi günkü ABD tatilinin ardından piyasaların yeniden açılmasıyla birlikte 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri 1,4 baz puan artışla %4,31’e yükselirken, 2 yıllık getiriler %4,65 seviyesinde sabit kaldı.
Petrol fiyatları genel olarak yatay seyrederek Orta Doğu’da artan gerilimler ve Çin’deki toparlanan talep nedeniyle üç haftanın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Brent vadeli işlemleri 11 sent düşüşle varil başına 83,45 dolara ve Nisan teslimi ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 11 sent düşüşle varil başına 78,35 dolara geriledi.
Dün ajanslardaki özel bir haberde; Türk-Rus ticareti ABD’nin yeni yaptırım tehdidiyle darbe aldı başlığıyla bir haber vardı. Haber de; ABD’nin Rusya ile iş yapan finans şirketlerini yaptırımlarla vurma tehdidi, Türk-Rus ticaretini soğutarak hem ithal petrol hem de Türk ihracatına yönelik bazı ödemeleri kesintiye uğrattı veya yavaşlattı deniyordu. ABD’nin Aralık ayındaki başkanlık emrinin açıkça enerjiyi hedef almadığını ancak bunun Rusya ham petrolüne yönelik bazı Türk ödemelerinin yanı sıra daha geniş bir yelpazedeki Türk ihracatına yönelik Rusya ödemelerini karmaşık hale getirdiği ifade ediliyordu. Petrol endüstrisinden iki kaynak da, Türkiye’nin ham petrol arzını kesintiye uğratmadıklarını, yalnızca az sayıda kargoyu geciktirdiklerini söylemiş. Rus petrol devlerinden bir kaynak da, Rus petrol ihracatçılarının iki ila üç haftadır Türkiye’den ödeme alamadığını söylerken, Ödemeler konusunu bilen bir Türk kaynak ise , “Özellikle Aralık ayı sonundaki yeni yaptırımlardan sonra Rusya’ya bazı enerji ödemeleri yapmak zorlaştı. Bazı ödemeler aksadı” demiş. Haber, Türk Hazinesi konu hakkında soru sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındığını, Türkiye’nin bankacılık gözlemcisi BDDK, yorum talebine hemen yanıt vermedi şeklinde devam ediyordu. Haberin tam linki ise https://www.reuters.com/markets/turkish-russian-trade-hit-by-fresh-us-sanctions-threat-2024-02-19/