Gevşemeyi fazla mı fiyatladık!

Asya borsaları bu sabah Wall Street’le birlikte düşerken, petrol fiyatlarında beş ayın en düşük seviyesine keskin bir düşüş, enflasyonist baskıların daha da azaltılacağı görüntüsünü verdi ve küresel tahvil piyasasının canlanmasına yardımcı oldu.

ABD işgücü piyasasında da özel sektör istihdamı 128k beklenirken 103k gelmesi ılımlıydı ama ADP özel sektör istihdamının Cuma günü açıklanacak resmi tarım dışı istihdam raporunun tarihsel olarak pek güvenilir bir öngörücüsü olmadığını bildiğimizden bu durumun günün ilerleyen saatlerindeki haftalık işsizlik başvurularını daha önemli hale geldi.

Gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, bir gecede 11 baz puan düşerek üç ayın en düşük seviyesi olan %4,1040’a gerilemesinin ardından çok az değişiklik göstererek %4,1208 seviyesinde kaldı.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi, Kasım ayındaki %7,3’lük yükselişin ardından bu ay şu ana kadarki %2,0 düşüşten bu sabah da  %0,9 gerilerken, Japonya’nın Nikkei endeksi enerji ve teknoloji stoklarındaki düşüşlerin etkisiyle %1,6 düştü. Çin’in bluechips endeksi  %0,5 düşüşle beş yılın en düşük seviyesini ve Hong Kong’un Hang Seng endeksi  %1,6 düşüşle 13 ayın en düşük seviyesini gördü.

ABD doları, Cuma günkü NFP açıklamasında önce iki haftanın en yüksek seviyesi olan 104,14 seviyelerinde ve piyasalar o kadar çok gevşemeyi fiyatladı ki, yukarı yönlü bir istihdam sürprizine karşı açıkça savunmasız durumdalar.

Yumuşayan ekonomik veriler ve Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere Federal Reserve yetkililerinin son yorumları, ABD faiz oranlarının zirveye ulaştığına ve toplamda 125 baz puandan fazla kesintinin Mart ayı gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğine dair beklentileri artırdı.

Hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki son fiyat hareketleri piyasaların küresel ekonominin gelecek yıl sert bir inişe geçip geçmeyeceği konusunda endişelenmeye başladığını gösteriyor. Tahvil getirileri düşmeye devam etse de, hisse senedi piyasaları artık toparlanmıyor, kredi spreadleri artık daralmıyor. Piyasalar bunun iyi bir tahvil getirisi yükselişi mi olduğunu yoksa tahvil piyasasının size bir şeyler mi anlattığını merak etmeye başlıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Çin’in kredi görünümüne ilişkin bir gün önce yaptığı kesintinin ardından, bu sabah açıklanan Çin’in ticaret verileri, ihracatın Kasım ayında beklenmedik bir şekilde arttığını, ancak ithalatın şaşırtıcı bir düşüş kaydettiğini gösterdi; bu da iç talebin zayıf kaldığını gösteriyor. İhracat Ekim ayındaki %6,4’lük düşüşle karşın Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 artarken,  İthalat ise geçen ay %3 artmışken bu ay %0,6 düştü. Çin’in ihracatı Kasım ayında altı aydan beri ilk kez artış göstererek beklentileri aşması dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki fabrikaların yurt içi ve yurt dışındaki talepteki can sıkıcı düşüşün ardından toparlanabileceğini gösterdi.

Petrol fiyatları, dün yaklaşık %4 düşerek Haziran’dan bu yana en düşük seviyelerine geriledikten sonra biraz toparlandı. OPEC+ üreticilerinin arzı sıkı bir şekilde kapatacakları yönündeki sözlerine rağmen, küresel yakıt talebine ilişkin endişeler fiyatların düşmesine neden oldu. Brent ham vadeli kontratları %0,6 artışla varil başına 74,72 dolara ve ABD WTI kontratları %0,6 artışla varil başına 69,8 dolara yükseldi.