Hisse Senedi Nedir ve Nasıl Alınır?
Hisse Senedi Nedir?
Şirketlerin müştereklerine şirketin sermayesinde yer alan payları belgelemek için verdiği kıymet evraklara Hisse Senedi denir. Hisse Senetleri ile bağlantılı tüm yasal düzenlemeler Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ticaret Kanununda bulunmaktadır. Türk Ticaret Kanununda hisse senedi, şirketin ana sermayesindeki en küçük parçası olarak tanımlanır.
Hisse senedi sahipleri, şirketin sermayesindeki pay oranı dikkate alınarak şirkete ortak olma, yönetime katılma, kar payı ve oy hakkına sahip olmaktadır. Sermaye şirketlerinin hisse senedi çıkarmaları için SPK ‘dan (Sermaye Piyasası Kurulu) izin almaları zorunludur. Hisse senetleri, şirketler tarafından kaynak sağlama amacı ile çıkartılır. Genel olarak hisse senetleri halka arz yöntemiyle ihraç edilirler ve borsalarda işlem görmeye başlar. Fiziksel olarak kağıda basılı hisse senetlerine ise Hisse Kağıdı denmektedir. Peki Hisse Kağıdı nedir?
Hisse Kağıdı Nedir?
Hisse senedinin fiziksel formda olduğu basılı hisse senetlerine Hisse Kağıdı denir. Ülkemizde 2005 yılından sonra başlayan süreçte hisse senetleri için kaydi işlem sistemine geçildi. Kağıda basılı olan hisse senetleri artık yatırımcılar için açılan hesaplara kaydedilmeye başlanmıştı. Hisse senetlerine göre dezavantajları bulunan hisse kağıtları, kaybolma, çalınma ve birçok riski beraberinde getirdiği için dijital olarak kayıt altına alınmasının ardından kağıda basılı şekilde hisse senedi çıkarılmamaktadır.
2005 yılında başlayan bu süreçle birlikte yatırımcılara, ellerinde bulunan kağıda basılı hisse senetlerini (hisse kağıdı) MKK’ya (Merkezi Kayıt Kuruluşu) kaydetmek zorunluluğu getirildi. Buna göre 2012 yılının Aralık ayına kadar yatırımcılara süre verildi. 2013 yılında ise fiziki olan hisse senetleri geçerliliğini yitirmiş oldu.
Hisse Senedi Çeşitleri
Türk Ticaret Kanununa göre hisse senetleri 10 başlığa ayrılmıştır.
- Nama Yazılı Hisse Senedi: Nama yazılı hisse senetleri, üzerinde hisse senedi sahibinin ismi bulunan hisse senetleri olarak geçmektedir. Üstünde hisse senedi sahibinin adı bulunan hisse senetleri olarak bilinir.
- Hamiline Yazılı Hisse Senedi: Nama yazılı hisse senetlerinin üzerine üzerinde hisse senedi sahibinin adı bulunmayan hisse senetleridir. Borsada işlem gören hisse senetleri olarak tanımlanabilir.
- Bedelli Hisse Senedi: Şirketlerin sermaye artırımı hedefiyle bedel karşılığında ihraç edilen hisse senetlerine Bedelli Hisse Senedi denir.
- Bedelsiz Hisse Senedi: Şirketlerin varlıklarının değerlerindeki artışa bağlı olarak bedelsiz sermaye artışı sebebiyle çıkarılan hisse senetlerine Bedelsiz Hisse Senedi denir. Bu hisse senedi çeşidi şirket ortaklarına bedelsiz olarak verilmektedir.
- Adi Hisse Senedi: Adi hisse senetleri, sahibi olan kişilere hisseleri oranında yönetime katılma, oy hakkı ve kar payı veren hisse senetleridir.
- İmtiyazlı Hisse Senedi: Adi hisse senetlerine göre farklılıklar bulunan ve şirket ana sözleşmesinde belirtilmiş ayrıcalıklı haklar veren hisse senedine İmtiyazlı Hisse Senedi denir.
- Primli Hisse Senedi: Nomainal değerinden daha yüksek bir bedel ile satışa çıkarılmış hisse senetlerine Primli Hisse Senedi adı verilmektedir.
- Primsiz Hisse Senedi: Primli hisse senetlerinin aksine nominal değer üzerinden satışa çıkarılan hisse senedine Primsiz Hisse Senedi denir.
- Kurucu Hisse Senedi: Bir şirketin kurucularına bedelsiz bir şekilde verilen hisse senedi çeşidine Kurucu Hisse Senedi denir. Bu hisse senetlerine sahip olanların yalnızca kar payı hakları bulunmaktadır.
- İntifa Hisse Senedi: Şirketin hizmet karşılığı olarak verdiği hisse senetlerine İntifa Hisse Senedi adı verilir.
Nasıl Hisse Senedi Alınır?
Hisse senetlerinin genel hatlarını açıkladığımıza göre nasıl alabileceğinize de değinebiliriz. Hisse senedi almak için ilk olarak SPK Lisansı olan bir kurumda yatırım hesabı açmanız gerekmektedir. A1 Capital’de hem mobil uygulama hem de web sitesi üzerinden kolayca yatırım hesabı açabilirsiniz. Peki A1 Capital‘de nasıl hesap açabilirsiniz?
Hemen Hesap Aç
A1 Capital’de hemen hesap açmak için A1capital.com.tr adresine giriş yapın. Ardından üst kısımda yer alan “Kolay Hesap Açın” butonuna tıklayın. Ad, soyad, e-posta ve telefon numaranızı eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra Gizlilik Politikası ve KVKK metnini okuyarak kutucuğu işaretleyerek gönder butonuna tıklamanız yeterlidir. İşlemleri tamamladıktan sonra müşteri hizmetlerimiz sizinle iletişime geçerek hesap açılış işlemlerinizi tamamlamanıza yardımcı olacaktır.