Viop Nedir | Viop Rehberi
Bu yazımızda sizlere Viop’un geçmişini, açılımını, özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını açıklayacağız. Peki Borsa ile ilgilenen birçok yatırımcının yakından bildiği Viop nedir? Viop’ta nasıl işlem yapılır? Viop’un tarihçesi ve daha fazlası için yazımıza geçebiliriz.
Viop Nedir?
Viop, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının kısaltılmış adıdır. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, Borsa İstanbul yapısında hizmette bulunan, sermaye piyasası araçları tarafından düzenlenen Viop sözleşmeleri ve diğer türev araçların elektronik bir ortamda alım satım yapılabildiği piyasa olarak tanımlanır.
Viop’un Tarihçesi
VOB Dönemi
Viop öncesi dönemde “Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası AŞ” olarak işlem gören VOB, Türkiye’deki ilk özel borsa kuruluşuydu. 4 Şubat 2005 tarihinde İzmir’de işleme açılan VOB, son işlem günü olan 2 Ağustos 2013 tarihine kadar hizmet vermiştir. 5 Ağustos 2013 tarihinden itibaren ise Borsa İstanbul’a katılan VOB, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası adını almıştır. “Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Anonim Şirketi unvanı ile vadeli işlem ve opsiyon borsası kurulmasına dair Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükten kaldırılması“na ilişkin karar 6 Şubat 2014 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlanması ile yürürlüğe girdi ve VOB dönemi resmi olarak kapanmış oldu.
VİOP’ta İşlem Gören Sözleşmeler
Viop’un geçmişten günümüze geçirdiği değişimi anlattığımıza göre VİOP’taki işlem gören sözleşmeleri açıklayabiliriz. Viop’ta işlem gören 9 çeşit sözleşme bulunmaktadır.
- Pay Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Döviz Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Kıymetli Madenler Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Enerji Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Yurtdışı Endeksi Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Metal Vadeli İşlem Sözleşmeleri
- Faiz Vadeli İşlem Sözleşmeleri
Vadeli işlem sözleşmelerinin yanı sıra opsiyon sözleşmeleri de Pay Opsiyon Sözleşmeler, Pay Endeks Opsiyon Sözleşmeleri ve DolarTL Opsiyon Sözleşmeleri olarak üçe ayrılmaktadır.
Viop Hesabı Nasıl Açılır?
VİOP hesabı açmak için öncelikle A1 Capital’de hesap açmanız gerekmektedir. A1 Capital’de hem mobil uygulama hem de web sitesi üzerinden kolayca yatırım hesabı açabilir ve hisse senedi alabilirsiniz. Ad-soyad, telefon ve e-posta adresinizi eksiksiz doldurarak hesap açma talebinde bulunabilirsiniz.