Çatışmaya da, Görüşmeye de Devam
ABD Başkanı Trump, Pazartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’e, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını sona erdirecek herhangi bir anlaşmada ABD’nin Ukrayna’nın güvenliğini garanti altına almaya yardımcı olacağını söyledi. Ancak yardımın kapsamı henüz netleşmedi.
Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Güvenlik konusunda çok fazla yardım olacak ve buna Avrupa ülkeleri de dahil olacak, Orada oldukları için ilk savunma hattı onlar, ama biz onlara yardım edeceğiz.” dedi. Zelenskiy, bu vaadi “önemli bir ileri adım” olarak nitelendirerek, garantilerin “önümüzdeki bir hafta-10 gün içinde kağıt üzerinde resmileştirileceğini” ve Ukrayna’nın yaklaşık 90 milyar dolar değerinde ABD silahı satın almayı teklif ettiğini söyledi.
Bu arada, Zelenskiy’e destek olmak için Washington’a koşan Avrupalı liderler, Trump’tan, görüşmelerin ilerlemesi için Putin’in 3,5 yıllık savaşta ateşkesi kabul etmesi konusunda ısrar etmesini istedi. Trump daha önce bu öneriyi desteklemişti ancak Cuma günü Putin ile görüştükten sonra bu kararından vazgeçerek, herhangi bir barış anlaşmasının kapsamlı olması gerektiği yönündeki Moskova tutumunu benimsedi. Trump, Oval Ofis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, ateşkes konseptini beğendiğini ancak iki tarafın çatışmalar devam ederken bir barış anlaşması üzerinde çalışabileceğini söyledi.
Merz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ile doğrudan görüşmelerin ön koşulu olarak ateşkesin sağlanmasını desteklediklerini, Avrupalı liderlerin de nihayetinde barış görüşmelerine dahil edilmesi gerekeceğini söyledi. Trump’sa, “Güvenlik garantilerinden bahsettiğimizde, Avrupa kıtasının tüm güvenliğinden bahsediyoruz” dedi.
Trump’ın ekibine göre her iki tarafın da uzlaşması gerekiyor. Ancak Cumhurbaşkanı, yükü Zelenskiy’e yükleyerek, Ukrayna’nın 2014’te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ı geri alma veya NATO’ya katılma umutlarından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Zelenskiy, Putin’in Alaska toplantısında sunduğu önerilerin neredeyse tamamını reddetti. Bunlar arasında, büyük ölçüde Rusya tarafından kontrol edilen doğu Donetsk bölgesinin geri kalan dörtte birinin teslim edilmesi de vardı. Ukrayna topraklarının herhangi bir şekilde tavizinin referandumla onaylanması gerekecek.
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Putin’i aradığını ve Putin ile Zelenskiy arasında bir görüşme ayarlamaya başladığını, ardından üç başkan arasında üçlü bir zirve yapılacağını söyledi.
Avrupa hisse senedi vadeli işlemleri, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ABD Başkanı Trump ve Avrupalı liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından ülkesi için güvenlik garantilerinin muhtemelen 10 gün içinde belirleneceğini söylemesinin ardından ılımlı kazançlar kaydetti. Bölge genelinde Euro Stoxx 50 vadeli işlemleri %0,3, Alman DAX vadeli işlemleri %0,2 ve FTSE vadeli işlemleri %0,3 değer kazandı.
Japonya’nın Nikkei hisse senedi endeksi, düşüşe geçmeden önce yeni bir günlük rekor kırdı. Yatırımcılar, Wyoming, Jackson Hole’daki yıllık toplantısı öncesinde Federal Rezerv’den politika ipuçları beklerken, ABD doları önceki seanstaki kazanımlarını korudu.
Yatırımcılar, bu hafta sonu yapılacak olan Fed’in Jackson Hole sempozyumunda olası faiz indirimlerine dair ipuçlarını beklerken ve Washington’ın Ukrayna’daki savaşı sona erdirme çabalarını değerlendirirken, altın yatay seyirde. Spot altın ons başına %0,2 artışla 3.337 dolardan ve Aralık vadeli ABD altın vadeli işlemleri %0,1 artışla 3.380 dolardan işlem görmekte.
Petrol fiyatları, piyasa katılımcılarının Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Rusya, Ukrayna ve ABD arasında planlanan üçlü görüşmeleri değerlendirmesiyle düştü. Bu görüşmelerin Rus ham petrolüne yönelik yaptırımların sona ermesine yol açması bekleniyor.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,11 düşüşle varil başına 66,53 dolara ve Çarşamba günü vadesi dolacak olan Eylül teslimatlı ABD Batı Teksas petrol vadeli işlemleri %0,09 düşüşle varil başına 63,36 dolara geriledi.