Çekirdek enflasyon KATI
Fed’in son 12 toplantısında 11’inci faiz artırımı, gösterge gecelik faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında belirlenirken , beraberindeki politika açıklaması yeni bir artışa kapı araladı.
Fed, Haziran ayı açıklamasından biraz farklı bir dille “(Federal Açık Piyasa) Komitesi ek bilgileri ve bunun para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam edecek” dedi ve bir durma noktası ararken merkez bankasının mevcut sıkma döngüsüne politika seçeneklerini açık bıraktı.
Fed’in Haziran’daki toplantısından bu yana enflasyon verileri beklenenden daha zayıf olsa da, politika yapıcılar fiyat baskılarını azaltmada daha fazla ilerleme kaydedilene kadar şahin tutumlarını değiştirmek konusunda isteksiz davranıyorlar. Çünkü çekirdek enflasyon hala yüksek ve katı. Temel enflasyon ölçütleri, Fed’in hedefinin iki katından fazla olmaya devam ediyor ve ekonomi, faiz oranlarındaki hızlı artış göz önüne alındığında, %3,6’lık düşük bir işsizlik oranı da dahil olmak üzere birçok önlemle beklentilerin üzerinde performans göstermeye devam ediyor. Fed, istihdam artışlarının “güçlü” olmaya devam ettiğini söylerken, ekonominin “ılımlı” bir hızda büyüdüğünü, Haziran toplantısında görülen “mütevazı” hızdan hafif bir iyileşme olduğunu söyledi.
Powell, kararların toplantı bazında alınmaya devam edeceğini ve yetkililerin mevcut ortamda para politikası için sırada ne olacağı konusunda yalnızca sınırlı rehberlik sağlayabileceklerini, “Veriler garanti ederse Eylül toplantısında (federal) fon oranını tekrar yükseltmemiz kesinlikle mümkün ve ayrıca o toplantıda sabit kalmayı seçmemizin de mümkün olduğunu söyleyebilirim” dedi. Ancak, faiz oranlarında kısa vadeli herhangi bir gevşeme beklenmemesi konusunda uyardı. Powell, “Faiz oranlarını rahat bir şekilde indirirken rahat edeceğiz ve bu, bu yıl olmayacak” dedi.
Hem iki hem de 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri, Fed’in politika açıklamasının yayınlanmasından hemen önceki seviyelerine doğru yükselmeden önce ılımlı bir düşüş yaşadı. ABD hisse senetleri daha önceki kayıplarını biraz azalttı. Vadeli işlem piyasaları, yılın geri kalanında Fed faiz artırımlarının yoluna ilişkin tahminlerin çok az değiştiğini gösterdi ve Eylül’de bir faiz artışı ihtimalinin düşük olduğunu gördü.
Avrupa Merkez Bankası’nın bugün üst üste dokuzuncu kez faiz oranlarını artırması bekleniyor. ( 25 baz puan) . Enflasyondaki yavaş gerileme, politika yapıcılar üzerinde faiz oranlarını daha yüksek ve daha uzun süre tutma baskısı oluşturuyor. Fiyatlarda tarihi bir artışla mücadele eden ECB, geçen Temmuz ayından bu yana borçlanma maliyetlerini 4 puan artırdı ve esasen bu ay bir çeyrek puanlık artış sözü vererek bugünkü kararı tüm yıl boyunca en kolay karar haline getirdi. Ancak avroyu kullanan 20 ülkenin merkez bankası muhtemelen bir sonraki hamlesinin sinyalini verme uygulamasından vazgeçecek ve bunun yerine ” veriye dayalı ” bir yaklaşım sözü verecek. Bu, yatırımcıları Eylül’de başka bir faiz artırımının gelip gelmediğini veya Temmuz’un Avrupa Merkez Bankası’nın şimdiye kadarki en hızlı sıkılaştırma çılgınlığının sonu olup olmadığını tahmin etmesine neden olacak. ECB’nin sorunu, enflasyonun çok yavaş düşmesi ve başlangıçta enerji kaynaklı bir fiyat artışı , büyük fiyat artışları yoluyla daha geniş ekonomiye sızdığı ve hizmet maliyetlerini artırdığı için 2025’e kadar düşmesidir. Genel enflasyon şu anda Ekim zirvesinin yarısına yakınken, kırılması daha zor olan fiyat artışı tarihi zirvelere yakın seyrediyor ve hatta bu ay hızlanmış bile olabilir.
TÜİK’in verilerine göre yıllık bazda TÜFE %38,12 ve yılbaşından bu yana ise %19,80 seviyesinde bulunuyor. Bugün TCMB yılın üçüncü enflasyon raporu sunumunu yapacak. Önceki raporda yıl sonu TÜFE tahmini %22,3’dü. Enflasyonist kaygıların giderilebilmesi, enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için TCMB’nin sıkılaştırıcı para politikasına devam etmesi ve enflasyon tahmininin %45’ler seviyesine çekmesini beklemekteyiz.
Avrupa ve Japonya’daki politika yapıcıların kendi faiz oranı kararları ile piyasalar için risk oluşturabilmelerine rağmen, ABD’deki faiz artışının önemli bir sürpriz getirmemesinin ardından bu sabah Asya borsaları yükseldi ve dolar düştü. Asya’da, MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi , ABD’deki sıkılaştırma döngüsünün artık sona erebileceği umutları arasında %1,2 , Çin’in mavi çipleri %0,6 , Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1,5 artarken, Japon Nikkei yatay seyirde