Not artışı %100 mü?

Wall Street, Fed Başkanı Powell’ın son enflasyon verilerinin merkez bankası yetkililerinin enflasyonun düşüşe devam edeceği konusunda rahat olmalarının muhtemelen beklenenden daha uzun süreceği anlamına geldiğini söylemesinin ardından ABD hisse senetleri sağlam kazanımlarla kapandı. Enflasyonun yapışkan olduğunun kanıtlanması ve işgücü piyasasının sağlam temeller üzerinde kalması nedeniyle piyasalar, Fed’in bu yılki faiz indirimlerinin zamanlamasını ve miktarını sürekli olarak azalttı. CME’nin FedWatch Tool’una göre, ilk faiz indiriminin yılın başında Mart ayında gerçekleşmesini bekledikten sonra piyasalar artık Fed’in Eylül ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimalini %61 olarak görüyor. Kasım ayına ait oran %70 ve Aralık için oran %87.

ABD merkez bankası ayrıca, bu sürecin finansal piyasalarda aşırı stres yaratmamasını sağlamak için 1 Haziran’dan itibaren bilanço küçültme hızını yavaşlatacağını da söyledi. ABD ekonomik verileri, bugün açıklanacak olan  istihdam verileri öncesinde işgücü piyasasının sıkılığını sürdürdüğünü , diğer veriler ise işçi verimliliğinin ilk çeyrekte zayıf olduğunu gösterdi.

Asya borsaları bu sabah  Apple yükselişi etkisinde… Apple’ın üç aylık geliri beklentilerden az düşerken CEO Tim Cook, gelir artışının bu çeyrekte geri döneceğini söyledikten sonra, 110 milyar dolarlık rekor hisse geri alım planı açıklaması  yükselişin ana etmeni.

Japonya ve Çin’de  piyasaların bugün kapalı olması nedeniyle takip edilecek veri olarak ABD tarım dışı istihdam verisinin kalması sonucu  bölgesel ticaret faaliyetinin zayıf olması bekleniyor. Sonuç olarak MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %1,5 yükseldi.

Yaklaşık iki haftadır dünya forex piyasında gündem yen. Yen, büyük ölçüde Japonya’daki düşük faiz oranlarının fonları ülkeden ABD dahil diğer büyük ekonomilerdeki yüksek getirili varlıklara çekmesi nedeniyle on yılı aşkın bir süredir zayıflıyor. Yalnızca son üç yılda yen, dolara karşı değerinin yaklaşık %35’ini kaybederek Japon ihracatçılarının rekabet gücünü artırırken, ithalat faturasına da ciddi bir prim ekledi. Japon faiz oranlarının ABD faiz oranlarına karşı giderek artan indirimi, yatırımcıların BOJ müdahalesi riskine rağmen yen karşısında pozisyonlarını korumalarını teşvik ediyor.

Pazartesi günü dolar başına 160,245 ile 34 yılın en yüksek seviyesine dokunarak haftaya başlayan yen, ardından Avrupa açılışında tekrar 154,40 yene gerilemişti.  Önceki müdahale turlarını saymazsak, dolar son yıllarda yalnızca birkaç kez bu kadar keskin bir düşüş yaşamıştı. Bu sabah da %0,55 artışla dolar başına 152,80’e yükseldi. Piyasalar Japonya’nın  bu hafta en az iki gün yen için devreye girdiğinden şüpheleniyor ve BOJ’dan gelen veriler, Japon yetkililerin kuşatılmış yen’i savunmak için yaklaşık 60 milyar dolar harcamış olabileceğini ki bu, kabaca Eylül ve Ekim 2022’deki üç müdahale dönemine harcadıkları miktara denk geliyor – ve bu durumun dünya çapındaki ticaret masalarını Tokyo’nun gelecek hamlelerine karşı yüksek alarma geçirdiğini öne sürüyor .

Dolar endeksi bu sabah %0,35 düşüşle 105,34’e, euro ise %0,15 artışla 1,0725 dolara yükseldi. ABD Hazine tahvil getirileri, Fed ve ekonomik veriler sonrasında dalgalı seyrederken, gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi 0,8 baz puan düşerek %4,583’e  ve genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi 5,2 baz puan düşerek %4,939’dan %4,8872’ye geriledi.

Bugün yurtiçinde önce Nisan ayı TÜFE verisini alacağız ki , Yine Gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla aylık %3,40 artması, yıllık %70,10 seviyesinde çıkması bekleniyor, Akşam gün bitimine yakın da S&P’nin Türkiye için kredi notunu ve değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor. Burada tüm piyasa  kredi notunun artacağı yönünde beklentiye sahip. Ama S&P’nin diğerlerine göre biraz daha siyasete ağırlık verdiğini de unutmamak lazım.