Rasyonelite etkisi
Beklentilerle uyumlu merkez bankası kararları ve beklentilerden iyi kar açıklamaları nedeniyle finansal piyasalar bu hafta güçlü bir ralli yaşadı. FED ve ECB beklentiler doğrultusunda faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Sonuç olarak, yatırımcılar mevcut parasal sıkılaştırma döngüsünün sonu konusunda iyimser. Avrupa piyasaları arayı kapatıyor ve Wall Street, 2022’nin başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.
FED, beklendiği gibi faiz oranlarını çeyrek puan artırdı ve Fed Fonlarını %5,25 ila %5,50 aralığına getirdi. Ertesi gün ECB de aynı şeyi yaptı ve Temmuz 2022’den bu yana dokuzuncu kez faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Avrupa yeniden finansman oranı şu anda %4,25 ve mevduat faizi %3,75. Endekslerin olumlu performansının da gösterdiği gibi, bu hamleler finansal piyasalar tarafından iyi karşılandı.
Bu arada Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz oranlarını taban seviyesinde tutarak aşırı genişlemeci politikasını sürdürdü. Bununla birlikte BoJ, tavanı %0,5’ten %1’e yükselterek, kilit oranını değiştirmeden para politikasının gelecekte normalleşmesi için hazırlığının sinyalini verdi.
Avrupa PMI endeksleri hayal kırıklığı yarattı ve eur/usd’nin 1.1036’ya düşmesine neden oldu. Bu geçici zayıflığa rağmen, ortak görüş EUR/USD paritesinin son aylarda görülen yükseliş trendini sürdüreceği yönünde.
Petrol fiyatları, Kuzey Denizi Brent petrolünün varil başına 83 usd civarında ve Amerikan WTI’nin varil başına 79.60 usd dan işlem görmesi ile art arda beş haftadır yükseliyor. Yatırımcılar parasal sıkılaştırmanın sona ermek üzere olduğunu umarak FED’e güven tazeliyor. Ek olarak, güçlü ABD ekonomik istatistikleri, Amerikan ekonomisinin direncini gösteriyor, resesyon endişelerini hafifletiyor ve petrol talebini olumlu etkiliyor. Çin, küresel petrol talebinde önemli bir rol oynadığı ve büyümenin yarısından fazlasını oluşturduğu için, Çin’in ekonomisini canlandırma vaatleri yakından izleniyor. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, petrol fiyatları için yükseliş görünümüne katkıda bulunuyor.
Bu haftaya baktığımızda, göz önünde bulundurulması gereken birkaç makroekonomik olay var. Pazartesi günü Çin, imalat ve üçüncül faaliyet göstergelerini yayınlayacak. Salı günü Avustralya para politikası kararını açıklayacak ve 25 baz puanlık bir faiz artışı olması bekleniyor. Benzer şekilde, İngiltere’nin Perşembe günü 25 baz puanlık bir faiz artırımı açıklaması muhtemeldir. Cuma günü ise ABD’de tarım dışı istihdamın aylık 190k artması, işsizlik oranının ise %3,6 ve ortalama saatlik kazançların ise yıllık %4,2 artış göstermesi beklenmekte.
Ek olarak, hafta, çok sayıda şirketin raporlamasıyla kurumsal kazanç açıklamalarının devamına tanık olacağız. Bazı önemli isimler arasında Heineken, OnSemiconductor, Toyota Motor, Merck & Co, Pfizer, BP, Uber, Daimler, Costco, Qualcomm, Paypal, Apple bulunuyor.
Yurtiçinde ise; Pazartesi son 3 aydır 51,5 seviyesinde olan İmalat sanayi PMI endeksi, Perşembe günü ise Temmuz’da kur, vergi ve ücret artışları kaynaklı tüketici enflasyonunun aylık %9,8 artış göstermesini ve yıllık enflasyonun %48,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz