Bu sefer deflasyon
Küresel çapta enflasyonla mücadele devam ederken, dünyanın en büyük 2. Ekonomisi statüsünde olan Çin’de işler biraz farklı ilerliyor. Dünyada enflasyon riski yapışkanlığını korurken, Çin’de yıllık bazda hem TÜFE hem de ÜFE’nin negatif bölgeye geçmesi ve ekonomik deflasyonu doğruluyor. İlk çeyreğe hızlı başlayan Çin’in ekonomik toparlanması, yurt içinde ve yurt dışında talebin zayıflamasıyla yavaşladı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu(NBS) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre %0,3 azaldı. Piyasa beklentisi düşüşün %0,4 olacağı yönündeydi. Kırılıma baktığımızda gıda fiyatları bir önceki ay yaşanan %2,3 artışın ardından, Temmuz ayında %1,7 geriledi. Sebze fiyatları % 1,5 düşerken, gıda hariç tutulduğunda fiyatlarda bir değişiklik yaşanmadı. Üretici fiyatlarında da düşüş devam etti. Temmuz ayında üretici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre %4,4 gerileyerek, piyasa beklentilerinden daha aşağıda bir seviyede geldi. Bir önceki ay düşüş %5,4 olmuştu. Yetkililer, ekonomiyi desteklemek için özellikle konut sektörü destekli bir dizi politika önlemi aldı ve şimdi daha fazla adım bekleniyor. Çünkü son dönemdeki politika teşviklerine rağmen, tüketiciler ve üreticiler, hala zayıf olan konut piyasası, yüksek genç işsizliği ve yabancı firmaların Çin’e yatırım yapma iştahının azalması nedeniyle temkinli kalıyor.
Amerika tarafında ise yarın açıklanacak olan ABD TÜFE rakamını bekliyor olacağız. Enflasyon verisi Fed’in bir sonraki faiz adımı için önemini korurken gelen veriler sonrasında durumun biraz daha netleşmesini bekliyoruz. Fakat sürpriz bir sonuç çıkmadığı sürece FEd’in şahin adımını geri çekeceğini beklemiyoruz.
Çin enflasyon verilerinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın hız kaybettiğini doğrulamasının ardından bu sabah açılışla birlikte Asya hisseleri savunmadaydı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi bir gün önce %1,2’lik düşüşten sonra %0,1 arttı. Japon Nikkei %0,1 düştü.
Çin’den gelen talep yavaşlaması ile ilgili endişelerin düşüş gösteren ticaret verilerinin ardından artması ve Suudi Arabistan ile Rusya’nın üretim kesintilerinden kaynaklanan daha sıkı küresel arz konusundaki korkuların daha ağır basması nedeniyle bu sabah petrol fiyatları hafifledi. Brent ham petrol vadeli işlemleri veya %0.2 düşüşle varil başına 86,00 dolara düştü. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü varil başına 82,73 dolara geriledi.
Haftanın ortasında yurt içi ve yurt dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor. Yurt içinde Borsa İstanbul’da konsolide olmayan finansal sonuçların gönderimi tamamlanacak. Yurt dışında İngiltere ve Almanya’nın 10 yıllık ihaleleri ile ABD Enerji Bakanlığı (DoE) stok verileri takip edilecek.