Günlük Bülten – 28 Ağustos 2025

WhatsApp Image 2022 02 03 at 11.22.08

İyi olsalar da mükemmel değillerdi!

Teknoloji hisseleri Çip tasarımcısı ve yapay zeka öncüsü Nvidia analist tahminlerinin üzerinde bir performans sergilediğini ve 3. çeyrek gelirinin Wall Street tahminlerinden daha yüksek olduğunu bildirdi. Ancak veri merkezi gelirlerindeki düşüş ve Çin tahminlerine ilişkin sorular, şirketin hisselerinin kapanış sonrası işlemlerde %3’ten fazla değer kaybetmesine neden oldu. Çünkü Nvidia’nın sonuçları kusursuz olmalıymış  ve nesnel olarak iyi olsalar da mükemmel değillermiş. Hisse senedi bu kadar yüksek bir değerlemeyle işlem gördüğünden, herhangi bir kötü haber cezalandırılacakmış. ABD piyasalarını rekor seviyeye taşıyan iki günlük pozitif havanın, Nvidia’nın sonuçlarının ardından S&P 500 e-mini vadeli işlemleri %0,1, Nasdaq vadeli işlemleri ise %0,2 düştü. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksinin kazanç ve kayıp arasında gidip geldi ve en son %0,3 düşmesiyle kısmen dağıldı.

Fransa da Merkezci başbakan bütçe yerine güvenoyu çağrısında bulundu. Muhalefet partileri, Başbakan Bayrou’nun pazartesi günü beklenmedik bir şekilde duyurduğu ve avro bölgesinin ikinci büyük ekonomisini yeniden krize sokan azınlık hükümetini 8 Eylül’de yapılacak oylamada düşüreceklerini söyledi. Görev süresi 2027’ye kadar devam edecek olan Macron, istifa etmeyi veya yeni parlamento seçimleri çağrısında bulunmayı defalarca reddetti ve pazartesi gününden bu yana her iki konuda da kamuoyuna bir yorumda bulunmasa da Bayrou’nun yerine yeni bir başbakan ataması daha olası görünüyor.

Fransa başbakanı Bayrou, GSYİH’nin %113,9’una yükselen borcu ve geçen yıl AB’nin %3 sınırının neredeyse iki katı olan açığı dizginlemeye çalışıyor. İki resmi tatilin kaldırılmasını ve kamu harcamalarının çoğunun dondurulmasını içeren 44 milyar avroluk bir bütçe daralması önerdi. Ancak bu duyuru, piyasada sert bir satış dalgasına yol açarak, Fransız ve İtalyan 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki farkın daralmasına neden oldu.

Fransa başbakanının gelecek ay güven oylaması yapma kararı ekonomi için ağır riskler taşıması ile durgunluk korkularını yeniden canlandı. Belirsizlik ne kadar fazlaysa, tüketicilerin harcama kararlarını ertelemesiyle ekonominin ciddi şekilde etkilenme riski de o kadar yüksek. Fransız ekonomisi, hane halkı harcamalarındaki toparlanma sayesinde ikinci çeyrekte %0,3 büyüdü. Büyümeyi sürdüren tek şey tüketim, bu durum durgunluk riski yarattı.

Hindistan’ın 2022 başından bu yana Rusya’dan petrol ithalatını artırarak en az 17 milyar dolar tasarruf ettiğini tahmin ediyor. Rus ham petrolü, savaştan önce neredeyse sıfır olan Hindistan’ın toplam petrol alımlarının neredeyse %40’ını oluşturuyor ve analistler, herhangi bir acil durdurmanın yalnızca baskı altında teslim olma sinyali vermekle kalmayıp aynı zamanda ekonomik olarak da uygulanamaz olacağını söylüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Hindistan ithalatına %50’ye varan ek tarifeler uygulama kararı, yalnızca bu Nisan-Mart mali yılında ihracatı %40’tan fazla veya yaklaşık 37 milyar dolar azaltabilir.

Tarifelerin etkileri uzun sürecek ve Başbakan Narendra Modi için siyasi açıdan yıpratıcı olabilir. Tekstil, mücevher ve takı gibi emek yoğun sektörlerde binlerce iş tehlikeye girebilir. Hindistan’ın önümüzdeki haftalarda vereceği yanıtın, Rusya ile onlarca yıllık ortaklığını yeniden şekillendirebileceğini ve ABD ile giderek karmaşıklaşan ilişkilerini yeniden ayarlayabileceğini, Washington’ın bu ilişkiyi, Çin’in Hint-Pasifik’teki artan nüfuzuna karşı koymak için hayati önem taşıdığını düşünülüyor. Modi, gümrük vergileri hakkında doğrudan bir yorumda bulunmadı ancak Hindistanlı çiftçilere destek sözü verdi; bu, Trump’ın Hindistan’ın geniş tarım sektörünü açma taleplerine örtülü bir yanıt olarak görüldü.

Çiftçiler kilit bir oy bloğu oluşturuyor ve Modi, bu yılın ilerleyen dönemlerinde kırsal Bihar eyaletinde zorlu bir seçimle karşı karşıya. Ayrıca, iç talebi canlandırmak için Ekim ayına kadar mal ve hizmet vergisinde büyük kesintiler yapma sözü verdi

Hindistan neden Rusya’dan vazgeçemiyor? Çünkü; Hindistan’ın savunma ekipmanları, mevcut olduğunda ucuz petrol, kıtasal alanda jeopolitik destek ve hassas konularda siyasi destek için Rusya’ya ihtiyacı ve bu Rusya’yı Hindistan için paha biçilmez bir ortak haline getiriyor. Ama Trump döneminde Delhi ile Washington arasındaki zorluklara rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Hindistan’ın en önemli stratejik ortağı olmaya devam ediyor. Hindistan’ın, en azından şimdilik, birini diğerine tercih etme lüksü yok.

Altın fiyatları istikrarını korurken, piyasa katılımcıları ABD’de açıklanacak ekonomik veriler öncesinde büyük yatırımlar yapmaktan kaçındı. Kurumsal güvenlerle ilgili bu tür sorunlar ve Fed’in bağımsızlığıyla ilgili riskler nedeniyle altına karşı çok olumlu bir ilgi görüyoruz. Yatırımcılar şimdi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tercih ettiği enflasyon ölçütü olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi’nin cuma günü açıklanmasını bekliyor. PCE fiyat endeksinin Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,6 artış kaydetmesi bekleniyor. Piyasalar, Fed’in gelecek ay yapacağı politika toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitme olasılığının %88’in üzerinde olduğunu öngörüyor Bu gelişme ve beklentiler altında Spot altın, 11 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından, ons başına 3.390 dolarda tutundu. ABD altın vadeli işlemleri Aralık ayı teslimatı için 3.447,40 dolarda sabit kaldı.

Petrol, piyasanın ABD’deki yaz sonu hareketliliğini ve Hindistan’daki arz ikilemini değerlendirmesiyle geriledi. Yatırımcılar, yaz mevsiminin sonuna yaklaşırken ABD’deki yakıt talebinin görünümünü değerlendirirken, Hindistan’ın Rus petrolü ithalatı için ABD’den gelen ağır tarifelerle karşı karşıya kalmasıyla ham petrol arzındaki olası değişimleri değerlendirirken, petrol fiyatları düştü. Brent ham petrol vadeli işlemleri % 0,46 düşüşle 67,74 dolardan, WTI ham petrol vadeli işlemleri ise bir önceki gün % 1’den fazla yükseldikten sonra % 0,56 düşüşle 63,79 dolardan işlem görmekte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş:
Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp